2014. júl 25.

Muskotályos borral sült körtepite

írta: Kertkonyha
Muskotályos borral sült körtepite

Készült muskotályos borral, körtével, illatos fűszerekkel: álomsütemény ez a javából.
20140725_kortepite_500x337.jpg

Hozzávalók:

A tésztához: 
  • 350 g fehér liszt
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • ½ bögre olívaolaj
  • ¼ bögre kókuszolaj
  • 1,5 kávéskanál só
  • 75 g tejföl (vagy Joya Cremesse)
 A töltelékhez:
  • 400 g körte (én házi kompótból készítettem)
  • 4 dl körtelé (a kompót leve) vagy víz
  • 2 dl muskotályos fehérbor
  • 60 g zabpehely
  • 65 g cukor
  • 5 db szegfűszeg, fél kardamom mag
  • 20 g étkezési keményítő

1. Először keverjük össze tészta száraz anyagait.
2. Adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, és annyi hideg vizet, hogy formázható labdácskát kapjunk.
3. Pihentessük negyed órát, majd a kétharmadával béleljünk ki egy 25 cm átmérőjű piteformát. Borítsuk le alufóliával, tegyünk rá nehezéket, így süssük nagy lángon 20 percig.
4. Közben a körtéket szeleteljük vékonyra. Ha friss körtéből dolgozunk, akkor hámozzuk és csumázzuk is ki, és enyhén pároljuk meg előtte.
5. A körteléből (vízből), borból, cukorból, szegfűszegből, kardamomból, zabpehelyből főzzünk sűrű masszát, ezt kb. 20 percet vesz igénybe.
6. Egy kis vízben oldjuk fel a keményítőt, majd öntsük a masszához, és takarékon sűrűsítsük be.
7. A tésztáról vegyük le a fóliát, fektessük rá a körteszeleteket. Öntsük rá a masszát, és minden oldalról kicsit nyúljunk be alá, hogy a massza összekeveredjen a körteszeletekkel.
8. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és takarjuk be vele a pitét. A széleit nyomkodjuk össze kicsit, a tetejét pedig szurkáljuk meg.

Süssük közepes sütőben fél órán keresztül.

Jó étvágyat!

 

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Szólj hozzá

körte édesség pite desszert vegetáriánus laktózmentes vegán gyümölcsös édesség kalóriadús