Mángoldos kosárkák
Használjunk konyhánkban egészséges nyári friss zöld leveleseket! Ilyen nagylevelű salátaféle például a mángold, spenótra emlékeztető ízzel. Készítsünk belőle finom kis kosárkákat ünnepi uzsonnára, különleges vacsorára.
Hozzávalók négy adaghoz:
A töltelékhez:
- 1 kg mángold
- 100 g (növényi) sajt
- 150 g dió durvára törve
- 3 evőkanál mazsola
- 200 ml (növényi) tejszín
- 12 kávéskanál étkezési keményítő
- só, bors, szerecsendió
A tésztához:
- 250 g fehérliszt
- 75 g teljes kiőrlésű liszt
- 125 g kókuszolaj vagy margarin
- kb. egy dl jeges víz
- Keverjük el a sót és kétféle lisztet, majd gyorsan gyúrjuk össze a kockára vágott zsiradékkal és annyi jeges vízzel, hogy kemény tésztát kapjunk.
- A mángoldot mossuk meg és távolítsuk el a vastag ereket. Csíkokra vágva pároljuk meg, a nedvességet pedig amennyire lehet, igyekezzünk leitatni róla.
- Keverjük össze a mángoldot, a tejszínben elkevert keményítőt, a sajtot, a mazsolát és a fűszereket. Vigyázat, a szerecsendió nagyon tömény, elég belőle egy leheletnyi.
- A tészta kétharmadát nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy nagyobb vagy több kis formát attól függően, mekkora kosárkákat szeretnénk.
- A tésztalapra szórjunk kicsit a dióból, majd tegyük bele a tölteléket.
- Nyújtsuk megfelelő formára a maradék tésztát, és fedjük be vele a kosárkákat.
- Kis vízzel felhígított tejszínnel kenegessük meg a tetejét, és közepes sütőben süssük, amíg meg nem pirul.
Jó étvágyat!
Extra tipp: a mángold helyett használhatunk spenótot is, több kis kosár helyett egy nagyobb formát. A fenti mennyiségből én nyolc 10 cm átmérőjű kis cserépedénykét tudtam kibélelni. Természetesen használhatunk egy nagy sütőformát a hagyományos tortaforma eléréséhez.
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről: