2015. sze 16.

"Koca köri"

írta: Kertkonyha
"Koca köri"

A blogon jellemzően hazai és európai ízek szerepelnek, de ez most azon kevés alkalmak egyike, amikor kivételt teszek. A malacot pedig máshol keressék, hús nem kell ide, az már biztos! :)

Készítettem hát, egy kis indiai curry-t, de kimaradt belőle a kókusztej, alóla pedig a rizs. Jöjjön egy kis koca indiai főzés (itt a malac!), kifejezetten a konyhámra szabva, de az a finom illat azért benne van, ami a kedvenc indiaim előtt szokta megcsapni az orromat.

De mi is az a curry? Korábban bajban voltam ezzel. Most az egy fűszer? Akkor miért szerepel az étlapon? Mire rájöttem, hogy olyan, mint a paprikás, vagyis egy bizonyos fűszerrel készült és bizonyos fajta étel...
Szóval, a curry a vele készült ragut jelzi, amiben nem is egy, de rögtön ötféle alapfűszer is van, sőt, ezeket további 13-féle fűszerrel gazdagítanak a felhasználás céljától függően. Tudniillik a curry egy fűszerkeverék.

Az meg egy másik történet, hogy a curry-t Indiában nem is nagyon használják, mert az első curryport valójában az angoloknak keverték ki szárított fűszerekből, hogy hazatérve is élvezni tudják azokat az ízeket, amiket a gyarmaton frissen zúznak, kevernek, és adnak az ételhez.  

 curry_500x375.jpg
Hozzávalók 2-3 adaghoz:

  • 300 g csicseriborsó (konzerv vagy előre megfőzött)
  • 200 g spenót
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml tejszín (én zabtejszínt használtam)
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • só, bors
  1. Kevés olajon pároljuk üvegesre a felaprított hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd az apróra vágott spenótot is. Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk a tűzön, amíg a spenót össze nem esik.
  2. Ekkor adjuk hozzá a csicseriborsót, a többi fűszert, és öntsük fel a tejszínnel, és 1 dl vízzel.
  3. Hagyjuk pár percig együtt rotyogni, mielőtt tálaljuk.

 

Jó étvágyat!
Elkészítési idő:25 perc

Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!
Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet

könyvek (150x90)_1.jpg

 

Tetszett ez a recept?  
Akkor érdekelhet a legjobb leveseinket tartalmazó új receptgyűjteményünk.
Kíváncsi vagy, mi van benne? Nézd meg róla ezt a rövid VIDEÓT
Bővebb infót is találsz róla ITT.

 

 A recepthez az ötletet ez a bejegyzés adta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

spenót tészta csicseriborsó vegetáriánus laktózmentes vegán