2014. nov 22.

Lencsefasírt és coleslaw saláta

írta: Kertkonyha
Lencsefasírt és coleslaw saláta

Mi az, aminek 100 g-ja több fehérjét tartalmaz, mint a sertés-, marha- vagy akár a csirkehús?
Ja, és növény, plusz nem a szója.
Hát, persze, hogy a lencse! Nehogy megálljunk a főzeléknél, mert isteni fasírt is készíthető belőle, amiről senki nem mondja meg, hogy lencséből van!
20141122_lencsefasirt_coleslaw_500x379.jpg

Hozzávalók:

Lencsefasírt

40-50 kis fasírthoz (négy adag):

  • 200 g száraz lencse
  • fél vöröshagyma
  • 2 kisebb fehérrépa
  • 4 evőkanál lenmag + annyi meleg víz, hogy bőven ellepje
  • 3 evőkanál csicseriborsóliszt + 3 evőkanál víz
  • kb. 60 g prézli
  • fél csomag petrezselyem
  • 2 evőkanál sörélesztő
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál szója- vagy Worchester szósz, fél kávéskanál balzsamecet
  • 1-1 mokkáskanál fokhagymapor, kakukkfű és oregánó, 1 csipet rozmaring
  • só, bors
  1. A lenmagot turmixoljuk össze a vízzel, a csicseriborsólisztet is keverjük el a vízzel, és hagyjuk őket állni. 
  2. 1 liter sós vízben főzzük 20 percig a lencsét, majd öblítsük, és hűtsük le.
  3. Amíg a lencse fő, a felaprított hagymát olajon pirítsuk üvegesre, adjuk hozzá először a sörélesztőt, majd a fokhagymaport, az apróra vágott petrezselymet, a reszelt répát, és pároljuk össze. Nem baj, ha kicsit odakap, sőt, finomabb lesz úgy az íze.
  4. Robotgépben daráljuk össze a lencsét, a párolt répát, a csicseriborsó krémet, a lenmagot és az ízesítőket. Addig dolgozzuk, amíg krémes és homogén nem lesz. Az én öreg (vagy 30 éves), de nagyon szeretett robotgépemnek ez kb. kétszer öt percébe telt, de lehet, hogy a mostani modernebb gépek sokkal gyorsabban megoldják.
  5. A lencsés masszát öntsük egy tálba, és apránként adjuk hozzá a prézlit. Kézzel gyúrjuk, és annyi prézlit használjunk, hogy formázható állagot kapjunk.
  6. Gyúrjunk golflabdányi golyókat, és kevés olajban süssük ki.

 

Coleslaw saláta

A világ egyes pontjain sokféleképpen készítik ezt a salátát, Németországban és nálunk ecettel, Olaszországban sonkával és szeletelt paprikával, Svédországban olajjal és póréhagymával, Angliában pedig dióval és vöröshagymával. Jobbnál jobb variációk, meg kell hagyni, de most álljon itt az amerikai típusú: majonézzel elkevert, amihez mindenféle különleges ízesítőt adhatunk. Rántott dolgokhoz kitűnő!

Hozzávalók egy hatalmas tálhoz:

  • fél fej káposzta
  • 2-3 sárgarépa
  • 300 g (Joya) joghurt
  • fél bögre majonéz (veganéz)
  • 2 evőkanál miso szósz vagy só, bors és oregánó
  • 2 evőkanál almaecet

 

Jó étvágyat!

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Megjelent a karácsonyi receptfüzetünk! Bővebb infóért KATT IDE!
könyv kép f.jpg



Szólj hozzá

lencse főétel vegetáriánus laktózmentes vegán fasírt kalóriadús