2014. dec 22.

Mesés karácsonyi Panettone

írta: Kertkonyha
Mesés karácsonyi Panettone

A panettone hagyományos olasz karácsonyi sütemény. Nehéz elhinni, de arrafelé ehhez hasonló kalácsot már a római birodalom idején is fogyasztottak az emberek.
Ahogy hívták, "a magasra megkelt sütemény" történetének következő, nem akármilyen állomása, amikor pár száz évvel később az idősebb Pieter Bruegel szerepelteti egyik festményén.
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az ilyen történetekbe még a lábam is beleremeg.

A recept persze változott az évszázadok, évezredek alatt, míg végül mai formája száz évvel ezelőtt megszületett. A helyszín Milánó városa, innen terjedt el egész Olaszországba, sőt, mára már egész Dél-Nyugat-Európában, sőt Dél-Amerika több országában is elengedhetetlen része lett az ünnepnek.

Ezt a receptet egy olasz receptkönyvből merítettem, íme, egy eredeti panettone, ami olaszabb már nem is lehetne!

20141222_panettone_500x375.jpg

Hozzávalók egy kalácshoz:

  • 300 g kenyérsütő vagy kelttészta liszt
  • 500 g finomliszt
  • 50 g étkezési keményítő
  • 300 g nádcukor
  • 250 g margarin
  • 35 g friss élesztő
  • 3 dl tej (én szójatejet használtam)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet kurkuma
  • 1 csipet vanília őrlemény vagy 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 citrom és egy narancs lereszelt héja
  • 250 g mazsola
  • 100 g kandírozott gyümölcs
  • pár szem mandula a tetejére
Előző este:
  1. Szitáljuk le a kétféle lisztet, keverjük hozzá a keményítőt, a cukrot, a sót, a kurkumát, a vaníliát és a a gyümölcsök lereszelt héját.
  2. Oldjuk fel az élesztőt kézmeleg tejben, hagyjuk megkelni, majd adjuk a lisztes keverékhez. Olvasszuk fel a margarint, és végül öntsük ezt is hozzá.
  3. Most jön a dagasztás, amire mindenképpen szánjunk rá elég időt. A dagasztás alatt keverednek el az anyagok, és jut levegő a tésztába, amitől lesz könnyű és lyukacsos. Akkor jó a tészta, ha szép fényes és kerek, elválik az edénytől, az állaga pedig ruganyos. Szükség esetén liszt vagy tej hozzáadásával is alakítsunk rajta. Elektromos dagasztógéppel töredék idő alatt végzünk, 5-10 perc alatt összeáll a kalács.
  4. Helyezzük egy nagy tálba, takarjuk le egy nedves konyharuhával, és hideg sütőben kelesszük egy teljes éjszakán át.
Másnap:
  1. Áztassuk be a mazsolát fél órára. Kicsit nyomkodjuk ki, és szórjunk rá lisztet, mielőtt a tésztához adnánk. 
  2. Gazdagítsuk kandírozott gyümölccsel is, majd az egészet töltsük át a sütőformába. Az eredeti panettone kalács papír sütőformában készül (mint a muffin), de ha nincs ilyenünk, akkor egy kibélelt kisebb fazék is megteszi. A tészta még emelkedni fog, ezért ekkor nem érjen a forma felénél magasabbra. Süthetünk két kisebb kalácsot is a tésztából, de a forma átmérője 15 cm-nél ne legyen nagyobb.
  3. Ismét takarjuk le nedves ruhával, tegyük vissza a hideg sütőbe és kelesszük további három órát.
  4. Ha megkelt a tésztánk, vegyük le a konyharuhát, tetejét díszítsük egész mandulával, és kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Egy-másfél órán át süssük. A kisebb kalácsok hamarabb megsülnek, míg a nagyobbakat lehet, hogy le kell takarni alufóliával, ha nagyon pirul a teteje, de a belseje még nyers.
  5. Amikor elkészült, kenjük át a tetejét tejjel, ettől szép fényes lesz.

Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

 

Boldog karácsonyt!


Elkészítési idő: ez művészet és varázslás, amihez idő kell. :) De ha jobban megnézzük, a dolog főleg keverésből áll, a többi a kelesztés, ami alatt pedig nagyrészt alszunk. :)

 

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Megjelent a karácsonyi receptfüzetünk! Bővebb infóért KATT IDE!
könyv kép f.jpg

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

édesség sütemény desszert vegetáriánus laktózmentes vegán tojásmentes mediterrán konyha kalóriadús