2015. dec 18.

Vegán "mézes" kalács

írta: Kertkonyha
Vegán "mézes" kalács

Sokan kérdezik tőlem, mivel helyettesítem a tojást a süteményekben. Erre azt szoktam válaszolni, hogy általában semmivel, mert legtöbbször nyom nélkül elhagyható. :)
Erre nagyon jó példa a mézeskalács. Koleszterin zéró, teljes kiőrlésű liszt, nádcukor, illatos fűszerek, és készen is van a fantasztikus vegán karácsonyi sütemény. Amiről senki meg nem mondja, hogy nem a hagyományos változat. :) Aztán persze, ha már vegán, méz sem szükséges bele feltétlenül.
És azt se mondja senki, hogy a cukormáznak vakító fehérnek kell lennie.
Nádcukorból készítve, elegáns drapp díszítésként nagyon különleges és ízléses mézeskalács lesz a jutalmunk.

vegan_mezeskalacs_500x402.jpg

MI VAN AKKOR EBBEN A MÉZESKALÁCSBAN? :) Recept alant. :) 

Hozzávalók két tepsi mézeskalácshoz:

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 250 g durumliszt
  • 150 g (bio) margarin
  • 130 g barna nádcukor
  • 130 g növényi szirup (vagy méz)
  • 1,5 kk szódabikarbóna
  • 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió
  1. A száraz hozzávalókat jól keverjük el, majd öntsük hozzá az olvasztott margarint és növényi szirupot. Kb. fél dl víz hozzáadásával gyúrható cipót nyerünk így.
  2. Pihentessük a tésztát pár percig, amíg bemelegítjük a sütőt 180 fokosra.
  3. Nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra, és süssük meg a mézeskalácsokat 10-15 perc alatt. 

 

Extra tipp 1:

Díszítés
  • 20 g porcukor
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1-2 kávéskanál víz

Keverjük ki a díszítés krémjét, a massza inkább legyen kemény, mint folyós. A teljesen lehűlt süteményeket ezzel díszítsük ízlés szerint. A minták közül a pöttyözés talán a legegyszerűbb, kezdők is nyugodtan hozzákezdhetnek egy nejlonzacskóval, aminek az egyik végébe szorítják a cukormasszát, és a csücskét pedig kiszúrják vagy levágják. A masszából keveset engedve a pöttyök maguktól alakulnak ki, arra kell csak figyelni, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert akkor könnyen összefolynak. A pöttyözés ráadásul a téli hópelyhekre emlékeztet, ami kifejezetten illik a karácsonyi mézeskalács hangulatához.

 

Extra tipp 2:

Ha valamelyik fűszerből csak egész, és nem őrölt van otthon, akkor a megadott mennyiség kétszeresét főzzük fel a hozzáadandó vízben.

 

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc + díszítés

További recepteket ITT találsz.

56664cf1bbf87.pngTetszett ez a recept?  

Akkor érdekelhet most megjelent szakácskönyvünk a Vega Szeretetkarácsony.
Szeretnél valami újat, de egészségeset és mégis hagyományosat kipróbálni az ünnepekre?
Vagy vega vendéget vársz? Esetleg neki keresel ajándékot?
Vegán vagy, és fogalmad sincs, hogy fogod átvészelni az ünnepeket?
Akkor nézd meg ezt a szakácskönyvet, a részletekért KATT A KÉPRE!

 

Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!
Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet

könyvek (150x90)_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

édesség sütemény desszert vegetáriánus laktózmentes vegán tojásmentes