2014. dec 01.

Optimalizált brokkoli

írta: Kertkonyha
Optimalizált brokkoli

Ezt az ételt összesen 25 percem volt kitalálni és összerakni. Nagyon kellett sietnem, mert anyukám jött pótmamázni vasárnap "egy ebéd fejében" hozzánk, de én kicsit elszámoltam magam időben, és akkor kezdtem volna főzni, amikor megszólalt a csengő. Végül minden jól sikerült, összeraktam a rakottat, betettem a sütőbe, és meghagytam, hogy egy óra múlva kell kivenni. Egyszerű volt, finom volt, jól elfogyott.
A Kulcs: optimalizált és megfelelően időzített munkafázisok (á, nem multinál dolgozom)
A Tanulság: Mindig legyen otthon tészta és egy kis zöldség. :) 

20141201_rakott_brokkoli_500x281.jpg

Hozzávalók egy nagy sütőtálhoz:

  • 1 kg brokkoli
  • 2 kicsi vagy 1 nagy sárgarépa
  • 250 g fusilli tészta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 7 púpozott evőkanál szárított élesztőpehely
  • 8 dl édesítetlen (növényi) tej + 1 dl (növényi) tejszín
  • 3 púpozott evőkanál liszt
  • 50 g keményítő
  • 1 evőkanál só, bors, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál oregánó, 3-4 fújás természetes folyékony füst
  • prézli (kétszer belemarkoltam a zacskóba, ezt nem volt időm lemérni)

 

Felkészülni, vigyázz, kész, start!

  1. Tegyünk fel a tűzre két fazék vizet.
  2. Amíg felforr, mossuk meg és szeleteljük fel a zöldségeket. A brokkolit szedjük rózsáira, és vágjuk másfél cm vastag szeletekre, a sárgarépát pedig gyaluljuk le. Pucoljuk meg és kockázzuk fel a hagymákat.
  3. Amikor felforr a víz, az egyik fazékban főzzük meg félig a tésztát, a másikban pedig főzzük meg félig a brokkolit.
  4. Mialatt puhulnak, készítsük el a szószt. Keverjük össze a tejet és a tejszínt, adjuk hozzá a keményítőt. Egy nagy edényben olajon pirítsuk meg a hagymákat, és szórjuk rá sörélesztőt is. Pár másodperc elteltével finom illata lesz, ekkor szórjuk meg liszttel, a fűszerekkel, és öntsük fel a tejjel és fél liter vízzel.
  5. Amíg a szósz felforr, olajozzuk ki a sütőtálat és keverjük benne össze a tésztát, a brokkolit és a sárgarépát.
  6. Öntsük le a besűrűsödött szósszal, mozgassuk át, és szórjuk meg a tetejét prézlivel. Süssük 200 fokon 50 percen keresztül.

 

Jó étvágyat! 
Elkészítési idő: 25 perc + sütés

 

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Megjelent a karácsonyi receptfüzetünk! Bővebb infóért KATT IDE!
könyv kép f.jpg



 

Szólj hozzá