2014. júl 04.

Kérdések és válaszok

írta: Kertkonyha
Kérdések és válaszok

Mitől lesz egy étel vegetáriánus vagy vegán?
Mi a különbség a kettő között?

Vegetáriánus vagy röviden vega az az étrend, ami nem tartalmaz húst, illetve az állat testének egyéb részeit sem. Ezen belül lehetnek még különbségek attól függően, hogy az ételeknél használjuk-e a tejtermék és tojás összetevőket vagy sem. 

Lakto-vegetáriánus az az étel, amiben nincs hús, de tejtermék igen, tehát tehén-, juh-, kecske- stb. tej, sajt, túró.

Ovo-vegetáriánus az az étel, amiben nincs hús, de tojás található.

Lakto-ovo-vegetáriánus pedig az, amiben nincs hús, de tejtermék és tojás viszont igen.

Ezekkel szemben a vegán ételek nem tartalmaznak semmilyen állati testrészt vagy származékot, így tejterméket vagy sajtot sem. Csupán növényi alapanyagokból állnak.


És mi a helyzet a hallal?
Mivel a hal állat, és nem zöldség, a belőle készült ételek nem nevezhetőek sem vegetáriánusnak, sem vegánnak.

Ha nem eszem húst, akkor mit lehet enni egyáltalán?
A kérdés megválaszolására csatolnék egy szellemes fotót:

whatdoyoueat.jpg

Hála Istennek megszámlálhatatlan és nagyon finom étel közül lehet választani. A tofu, szejtán már haladó verzió, de a gombapörkölt, a lecsó, az összes főzelék, a finom levesek, a rakott dolgok, grill- és sült zöldségek, jobbnál jobb tészták, isteni és laktató saláták, gazdag magvas kenyerek ott vannak minden konyhában, csak sokszor nem jutnak eszünkbe.
Ebben a blogban vegyesen gyűjtök össze ízletes vegetáriánus és vegán ételeket.

 
Miért válasszam ezeket az ételeket?

A hús és állati termékek kerülésének leginkább három oka lehet. Van, aki egészségügyi okból csökkenti vagy hagyja el ezeket. Tény, hogy a húsevés, és főleg a rendszeres, akár naponta többszöri húsevés megterheli a szervezetet. Ennek a hosszú távú hatása sajnos az a rengeteg civilizációs betegség, amik napjainkban szinte senkit nem kerülnek el. A szív-és érrendszeri betegségek, a rák, a magas vérnyomás, az agyvérzés stb. mind jóval ritkábban fordulnának elő, ha helyesen táplálkoznánk; vagyis több növényi eredetű ételt fogyasztanának az állati eredetű helyett.
Vagy látta már valaki valaha, amint egy szívspecialista vagy onkológus a fejét csóválja: „Sok lesz az a cukkini, és vigyázni kéne a paradicsommal, uborkával is..!”
Nem. Kifejezetten az állati eredetű ételektől óvnak, és növényekben gazdag diétát írnak elő.
Hinni kéne nekik. 
http://www.libri.hu/konyv/thomas_m_campbell.kina-tanulmany.html
https://www.youtube.com/watch?v=enL1v9BMhnI

 

Van olyan vegetáriánus és vegán, aki állatbaráti szeretetből nem fogyaszt húst. Azzal, hogy nem esznek állatokat, nem vesznek részt az állattenyésztés és húsipar működtetésében.

Tény, hogy a legtöbb ember nincs tisztában azokkal a kegyetlen körülményekkel és horrorisztikus módszerekkel, amik az állattartásban és levágásban mindennaposak. Ha ezek nyilvánosságra kerülhetnének vagy az embereknek saját kézzel kéne elvégezniük a csonkolásokat és a konkrét ölést, biztos kevesebben ennének húst és állati termékeket.

„Ha a vágóhidak fala üvegből volna, mindenki vegetáriánussá válna.” 
Sir Paul McCartney

 

És végül van egy harmadik ok is, amiért valaki a növényi táplálékokat részesíti előnyben: ez pedig a föld jövője és a fenntartható civilizáció

Döbbenetes, hogy az 1970 óta megsemmisült Amazonas menti őserdők 91%-át az állattenyésztés miatt vágták ki. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Deforestation_of_the_Amazon_Rainforest (angolul)

A világ üvegházhatású gázainak minimum 51%-áért még véletlenül sem a gyárkémények vagy az autók a felelősek, hanem bizony az állattenyésztés. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete időről időre megkongatja a vészharangot, és a fenntartható Föld egyik legfontosabb kulcsát az állattenyésztés helyetti növénytermesztésben jelöli meg. 
http://www.agroline.hu/node/1623
http://www.fao.org/docrep/018/i3437e/i3437e.pdf (angolul)
http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/global-warming/ (angolul)

Szimpatikus nekem a vegetarianizmus és a vegánság, de nehezen adnám fel a régi szokásaimat egyik napról a másikra. Van középút?
Természetesen. Mint mindenben, ebben is létezik középutas megoldás, vagy inkább állomás.
A húsmentes hétfő világméretű kezdeményezés, erről bővebben itt olvashatsz.

 

 

  

 

Szólj hozzá