2014. dec 15.

Tahinis sütemény

írta: Kertkonyha
Tahinis sütemény

Tahini... Az meg mi? Hát, krémesített szezámmag. És mire jó? Hát, a hummuszba kell tenni belőle.
Illetve egy pillanat. Ki evett már tahinis süteményt?
Ropogtatása közben szemet lecsukni ér! :) És már érezzük is a déli meleget a bőrünkön, az igazi, vakító napsütést, halljuk, amint körülöttünk nyelvek keverednek, a tenger, a rozmaring és zsálya illata száll, mi meg morzsoljuk a tahinis kekszet. Egy görög keresztelőn, egy török kávézóban, egy arab bazárban.

20141215_tahinis_suti_500x281.jpg

Hozzávalók másfél nagy tepsi kekszhez:

  • 280 g liszt
  • 180 g tahini (szezámmagkrém)
  • 150 g dió és mandula vegyesen
  • 100 g nádcukor
  • 1 narancs héja és két narancs leve
  • 50 g kókuszolaj
  • 2 evőkanál konyak
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 20 g szezámmag

 

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a narancshéjat és a cukrot.
  2. Daráljuk (törjük) durvára a diót és a mandulát, és keverjük ezt is hozzá.
  3. Ezután turmixgépben dolgozzuk simára az olajat, a konyakot és a narancslevet a tahinivel, majd keverjük a lisztes tálba.
  4. Gyúrjunk a masszából 2 cm átmérőjű golyókat, és a sütőpapíron lapítsuk ki ezeket, amennyire tudjuk.
  5. Hintsük meg szezámmaggal, és 160 fokos sütőben süssük fél órán keresztül.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 60 perc

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Megjelent a karácsonyi receptfüzetünk! Bővebb infóért KATT IDE!
könyv kép f.jpg



 

 

 

Szólj hozzá

édesség keksz sütemény desszert vegetáriánus laktózmentes vegán tahini tojásmentes teasütemény mediterrán konyha kalóriadús