Tahinis sütemény
Tahini... Az meg mi? Hát, krémesített szezámmag. És mire jó? Hát, a hummuszba kell tenni belőle.
Illetve egy pillanat. Ki evett már tahinis süteményt?
Ropogtatása közben szemet lecsukni ér! :) És már érezzük is a déli meleget a bőrünkön, az igazi, vakító napsütést, halljuk, amint körülöttünk nyelvek keverednek, a tenger, a rozmaring és zsálya illata száll, mi meg morzsoljuk a tahinis kekszet. Egy görög keresztelőn, egy török kávézóban, egy arab bazárban.
Hozzávalók másfél nagy tepsi kekszhez:
- 280 g liszt
- 180 g tahini (szezámmagkrém)
- 150 g dió és mandula vegyesen
- 100 g nádcukor
- 1 narancs héja és két narancs leve
- 50 g kókuszolaj
- 2 evőkanál konyak
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 20 g szezámmag
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a narancshéjat és a cukrot.
- Daráljuk (törjük) durvára a diót és a mandulát, és keverjük ezt is hozzá.
- Ezután turmixgépben dolgozzuk simára az olajat, a konyakot és a narancslevet a tahinivel, majd keverjük a lisztes tálba.
- Gyúrjunk a masszából 2 cm átmérőjű golyókat, és a sütőpapíron lapítsuk ki ezeket, amennyire tudjuk.
- Hintsük meg szezámmaggal, és 160 fokos sütőben süssük fél órán keresztül.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 60 perc
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:
Megjelent a karácsonyi receptfüzetünk! Bővebb infóért KATT IDE! |