Zöldséges kölesfelfújt
A köles a leggazdagabb gabonánk, a gabonák királyaként is szokták emlegetni.
Savtúltengés, ráncosodás, érelmeszesedés, magas vérnyomás vagy koleszterinszint, ízületi gyulladás, tartásproblémák, csonttörés utáni regeneráció, vérszegénység, szemfáradtság, hajhullás - csak pár azon problémák közül, amikre jó a köles.
És még finom is? Irány a konyha.
Hozzávalók négy adaghoz:
- 300 g gomba
- 220 g köles
- 1 paradicsompaprika (kápia vagy bocskorpaprika)
- 1/4 póréhagyma
- só, bors, oregánó, szójaszósz, fokhagyma, kurkuma, bazsalikom, őrölt köménymag
- A gombát vékonyra felszecskázzuk, és olajon megpirítjuk. Ízesítsük sóval, borssal, oreganóval, négy kávéskanál szójaszósszal, 2 mokkáskanál aprított fokhagymával.
- A paprikát vágjuk csíkokra, pirítsuk meg olajon, és ízesítsük sóval és őrölt köménymaggal.
- A póréhagymát karikázzuk fel, és pirítsuk meg ezt is olajon.
- A kölest főzzük meg három és félszeres vízben két csipet kurkumával, sóval, 1 kávéskanál bazsalikommal.
- Egy kb. 15x20 cm-es kiolajozott jénai tálba terítsünk 1 cm vastagon kölest, tegyük rá a vékonyra szeletelt paprikát és póréhagymát.
- A maradék kölest keverjük össze a gombával, és simítsuk a tálba.
- Sütőben közepes lángon süssük fél órát, hogy megbarnuljon a széle, és ropogós kérge keletkezzen. Hagyjuk kihűlni szeletelés előtt.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 40 perc + sütés
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről: