2014. okt 05.

Zöldséges kölesfelfújt

írta: Kertkonyha
Zöldséges kölesfelfújt

A köles a leggazdagabb gabonánk, a gabonák királyaként is szokták emlegetni. 
Savtúltengés, ráncosodás, érelmeszesedés, magas vérnyomás vagy koleszterinszint, ízületi gyulladás, tartásproblémák, csonttörés utáni regeneráció, vérszegénység, szemfáradtság, hajhullás - csak pár azon problémák közül, amikre jó a köles.
És még finom is? Irány a konyha.

20141004_koles_felfujt_500x329.jpg

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 300 g gomba
  • 220 g köles
  • 1 paradicsompaprika (kápia vagy bocskorpaprika)
  • 1/4 póréhagyma
  • só, bors, oregánó, szójaszósz, fokhagyma, kurkuma, bazsalikom, őrölt köménymag

  1. A gombát vékonyra felszecskázzuk, és olajon megpirítjuk. Ízesítsük sóval, borssal, oreganóval, négy kávéskanál szójaszósszal, 2 mokkáskanál aprított fokhagymával.
  2. A paprikát vágjuk csíkokra, pirítsuk meg olajon, és ízesítsük sóval és őrölt köménymaggal.
  3. A póréhagymát karikázzuk fel, és pirítsuk meg ezt is olajon.
  4. A kölest főzzük meg három és félszeres vízben két csipet kurkumával, sóval, 1 kávéskanál bazsalikommal.
  5. Egy kb. 15x20 cm-es kiolajozott jénai tálba terítsünk 1 cm vastagon kölest, tegyük rá a vékonyra szeletelt paprikát és póréhagymát.
  6. A maradék kölest keverjük össze a gombával, és simítsuk a tálba. 
  7. Sütőben közepes lángon süssük fél órát, hogy megbarnuljon a széle, és ropogós kérge keletkezzen. Hagyjuk kihűlni szeletelés előtt.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 40 perc + sütés

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

 



 

 

Szólj hozzá

gomba főétel gluténmentes vegetáriánus laktózmentes vegán köles kápia bocskor paprika