2014. okt 09.

Vegaburger barbeque szósszal

írta: Kertkonyha
Vegaburger barbeque szósszal

Ez bizony egy rendhagyó burger. Mert ehhez a burgerhez nem kell hús. Viszont ez a burger nem is akar húsos lenni. Mert most lencsés akar lenni! :) Ez a burger csak úgy van. Magában. Isteni finoman. 20141009_vega_burger_500x314.jpg

Hozzávalók négy vegaburgerhez:
4 zsemle, 1 vöröshagyma, 1 paradicsom, 2-3 csemege uborka, 4 saláta levél.

A fasírthoz:
  • 60 g száraz lencse
  • 1/4 vöröshagyma
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 2 evőkanál lenmag + négy evőkanál meleg víz
  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt + 1 evőkanál víz
  • 1/4 csomag petrezselyem
  • 1 kávéskanál sörélesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,5 kávéskanál szója- vagy Worchester szósz + 1 kávéskanál balzsamecet
  • fél-fél mokkáskanál fokhagymapor, kakukkfű és oregánó, egy leheletnyi rozmaring, só, bors
  • kb. 20 g prézli
  • olaj a sütéshez
  1. A lenmagot áztassuk be, a csicseriborsólisztet keverjük ki kis vízzel.
  2. A lencsét 20 perc alatt főzzük puhára.
  3. Ezután egy nagy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, sörélesztőt, fokhagymát, majd reszeljük rá a sárgarépát, adjuk hozzá a  fokhagymaport, kakukkfüvet, oregánót, rozmaringot, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk 5-10 percig, amíg megpuhul a répa is.
  4. Robotgéppel daráljuk össze a lencsét és a serpenyő tartalmát. Adjuk hozzá a szójaszószt, balzsamecetet, a lenmagot, csicseriborsó krémet és a petrezselymet. Prézlivel állítsuk be a formázható állagot.
  5. A masszát osszuk négy részre és formázzunk húspogácsákat. Ügyeljünk, hogy 1 cm-nél ne legyenek vastagabbak, és sütéskor az olaj legyen nagyon forró. Így szépen egyben maradnak a fasírtok és ropogósra is sülnek. 

Barbeque szósz
  • 1,5 dl ketchup
  • 2 evőkanál barna nádcukor (minél sötétebb, annál jobb)
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 kávéskanál természetes folyékony füst (elhagyható)

Keverjük simára a hozzávalókat, és ha van lehetőségünk, hagyjuk állni egy kicsit.


Összeállítás:

És most jön a legjobb rész, amikor összerakjuk a hambinkat. Vágjuk félbe a zsemlét, és halmozzuk egymásra a rétegeket: salátalevél, fasírt, hagyma, paradicsom, csemege uborka, és persze jó sok szósz. 

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc 

Extra tipp: Legyünk jó fejek magunkhoz, és a fasírtból csináljunk többszörös adagot. Lefagyasztjuk, és legközelebb csak ki kell venni a mélyhűtőből. Ezért akkor majd bizony nagyon hálásak leszünk! 

 

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé! 

könyvek (150x90)_1.jpg

 

Szólj hozzá

lencse főétel vegetáriánus laktózmentes vegán vegaburger