2015. jan 21.

Babakeksz

írta: Kertkonyha
Babakeksz

A minap olvastam egy táplálkozási irányzatról, ami kisbabáknál is kizárja a szénhidrátokat, kivéve ha gyümölcsből, zöldségből származnak. Én ezzel most vitatkozni nem is szeretnék, csak eszembe jutott a lányom. Nem tud még beszélni, de szinte hallottam, hogy erre felhördül: ő a kekszét pedig nem adja! :) 
Bármennyire is szereti a zöldségeket, gyümölcsöket, és eszik bőségesen minden nap, mégis az abszolút favorit a gabona, vagyis a kenyér, tészta és ez a keksz. :) Talán ösztönösen, hiszen a gabona könnyen emészthető és megfelelően tápláló, kalóriadús is egyszerre.  

Rendszeresen szoktam neki sütni ebből a babakekszből, hogy legyen mit majszolgatnia, amikor hirtelen rátör az éhség. Mert ha egy gyerek éhes... annak ennie kell. Ezt is csak azóta értem, mióta anyuka vagyok. :)
Ha elmegyünk otthonról, mindig viszek magammal, és ha megéhezik, már adom is a kezébe. Egy-két keksz kitart, amíg valami "rendeset" nem tud enni. 

Aztán olyan is van, hogy ezt uzsonnázza egy kis teával vagy mandulatejjel. Illetve uzsonnázzuk. Mert ő magában nem eszik. Kell neki a társaság. Én meg nyugodtan nyammogok vele, hiszen nincs benne cukor. :)

20150121_babakeksz_3_498x500.jpg

Hozzávalók egy nagy tepsi kekszhez:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 200 g durumliszt
  • 150 ml (növényi) tej
  • 100 g kókuszolaj vagy margarin
  • 100 g mazsola
  • 1 mokkáskanál vanília őrlemény vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1/4 citrom leve
  • 1 csipet só
  1. Keverjük el a liszteket, a vaníliát, a sót és a sütőport.
  2. Aprítóba tegyük be az előre beáztatott mazsolát, öntsünk hozzá a tejből, és daráljuk minél krémesebbre. Hozzáönthetjük a többi tejet, az olajat és a citromlevet is, így könnyebb lesz összeállítani a tésztát.
  3. Öntsük a száraz anyagokhoz a nedveset, készítsünk formázható masszát.
  4. Gyúrjunk 3 cm átmérőjű labdákat belőle, és a tepsibe fektetett sütőpapíron lapítsuk ki a három középső ujjunkkal. Nem kell szabályosnak lennie, sőt. A kis babakezek annyival könnyebben markolják majd meg, és annyival könnyebben harapnak le belőle, minél egyenetlenebb a keksz felülete. 
  5. Süssük 170 fokon fél órát, illetve amíg az alja megpirul.

 

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc 

 

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé!
Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet
könyvek (150x90)_1.jpg

Szólj hozzá

keksz vegetáriánus laktózmentes vegán tojásmentes teasütemény kisbabáknak kalóriadús