Babakeksz
A minap olvastam egy táplálkozási irányzatról, ami kisbabáknál is kizárja a szénhidrátokat, kivéve ha gyümölcsből, zöldségből származnak. Én ezzel most vitatkozni nem is szeretnék, csak eszembe jutott a lányom. Nem tud még beszélni, de szinte hallottam, hogy erre felhördül: ő a kekszét pedig nem adja! :)
Bármennyire is szereti a zöldségeket, gyümölcsöket, és eszik bőségesen minden nap, mégis az abszolút favorit a gabona, vagyis a kenyér, tészta és ez a keksz. :) Talán ösztönösen, hiszen a gabona könnyen emészthető és megfelelően tápláló, kalóriadús is egyszerre.
Rendszeresen szoktam neki sütni ebből a babakekszből, hogy legyen mit majszolgatnia, amikor hirtelen rátör az éhség. Mert ha egy gyerek éhes... annak ennie kell. Ezt is csak azóta értem, mióta anyuka vagyok. :)
Ha elmegyünk otthonról, mindig viszek magammal, és ha megéhezik, már adom is a kezébe. Egy-két keksz kitart, amíg valami "rendeset" nem tud enni.
Aztán olyan is van, hogy ezt uzsonnázza egy kis teával vagy mandulatejjel. Illetve uzsonnázzuk. Mert ő magában nem eszik. Kell neki a társaság. Én meg nyugodtan nyammogok vele, hiszen nincs benne cukor. :)
Hozzávalók egy nagy tepsi kekszhez:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 g durumliszt
- 150 ml (növényi) tej
- 100 g kókuszolaj vagy margarin
- 100 g mazsola
- 1 mokkáskanál vanília őrlemény vagy 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1/4 citrom leve
- 1 csipet só
- Keverjük el a liszteket, a vaníliát, a sót és a sütőport.
- Aprítóba tegyük be az előre beáztatott mazsolát, öntsünk hozzá a tejből, és daráljuk minél krémesebbre. Hozzáönthetjük a többi tejet, az olajat és a citromlevet is, így könnyebb lesz összeállítani a tésztát.
- Öntsük a száraz anyagokhoz a nedveset, készítsünk formázható masszát.
- Gyúrjunk 3 cm átmérőjű labdákat belőle, és a tepsibe fektetett sütőpapíron lapítsuk ki a három középső ujjunkkal. Nem kell szabályosnak lennie, sőt. A kis babakezek annyival könnyebben markolják majd meg, és annyival könnyebben harapnak le belőle, minél egyenetlenebb a keksz felülete.
- Süssük 170 fokon fél órát, illetve amíg az alja megpirul.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:
|
|