Almás, fügés gyönyörűségek
Hogy is volt az a párizsi gyümölcsös tart? Meg az jellegzetes fényes máz? Hát az a hármat kérek érzés?
Ja, hogy ez az. :) Mert almás, fügés, aligcukros és laktató... És annyira egyszerűen elkészíthető még ez a díszítés is, amiről pedig nincs ember, aki le tudná venni a szemét.
Van még kérdés? :)
Hozzávalók egy liternyi formához: (5-6 db 10 cm-es kosárka):
A tésztához:
- 130 g liszt
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 80 g bio margarin
- 60 g nádcukor
- 4 evőkanál tej (én mandulatejet használtam)
- 1 csipet só
A gyümölcstöltelékhez:
- 600 g alma
- 120 g füge, forró vízbe áztatva negyed órára
- fél mokkáskanál vaníliapor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- fél citrom leve
A díszítéshez:
- 1-2 alma
- 2 evőkanál baracklekvár
- A tésztához keverd össze a liszteket, a sót, a cukrot, majd morzsold bele a margarint. Ezután öntsd hozzá a tejet és gyúrd labdává. Tedd be a hűtőbe fél órára.
- Közben készítsd el az almatölteléket. Hámozd és kockázd fel az almát, add hozzá a felkockázott fügét, a vaníliát, fahéjat, a citromlevet és négy evőkanálnyi vizet. Lassú tűzön főzd össze, és időnként keverd meg, nehogy odaégjen.
- A tésztát kb. fél cm vastagon nyomkodd bele a kiolajozott piteformákba, és jó alaposan szurkáld meg mindenhol, nehogy felpúposodjon. 180 fokos sütőben süsd 20 percet.
- A kosárkákat töltsd meg a fügés almával, és a tetejét körkörösen díszítsd almaszeletekkel. Süsd további 15 percet, majd amikor kész, kenegesd meg két evőkanál vízzel fellazított baracklekvárral.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 70 perc
Ezt a receptünket átvette a Veganinja magazin legfrissebb száma is.
Nincs otthon bio növényi margarin? Nézz be a Vegán Webáruházba, itt pont egy ilyet találsz.
Tetszett ez a recept? Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket! |