Vegán bolognai tészta
Pünkösdhétfő volt, és látszólag semmi se volt itthon.
Mit együnk?
Hát, mondjuk valami gyorsat, hogy ne kelljen fél napot a konyhában tölteni.
Leginkább valami finomat.
És valami olcsót, mert most inkább nem kérnék több ezer forintért házhoz szállítást.
Paradicsomos tészta? Hát, nem is tudom… Bolognai felturbózva..? Hát persze!
Hozzávalók:
500 g tészta
A szószhoz:
3 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
100 g szója granulátum
350 ml paradicsomszósz
210 g paradicsompüré (egy nagy és egy kicsi)
2-3 marék olívabogyó magozva, negyedekbe vágva
Fűszerek: só, bors, 2-3 evőkanál bazsalikom, 2-3 evőkanál oregánó, 2 babérlevél, paprikakrém (elhagyható),
3 teáskanál balzsamecet, folyékony füst 2-3 fújás, vagy füstízű só
Olívaolaj
(vegán) sajt a tetejére
- Először a szóját áztattam be enyhén sós (vegán ételízesítős) vízbe 5-10 percre.
- Ezután a vöröshagymát pirítottam meg kis olajon, majd rajta a fokhagymát is kicsit.
- Erre jött rá a kinyomkodott szója, amivel még kb. 10 percet pirítottam. Akkor jó, ha már kezdenek világosbarna darabok is megjelenni benne.
- Közvetlenül a paradicsomok beleborítása előtt beleszórtam a fűszereket, hogy a melegben kinyíljon az ízük. Majd beleborítottam a paradicsomokat és az olívabogyót is.
- Felöntöttem 2 dl vízzel, így főztem kb. 15 percet.
- Nekem kicsit édesnek tűnt a szója és a paradicsom miatt is, ezért mielőtt elzártam volna, tettem bele két teáskanál balzsamecetet. Ettől szépen kiegyenlítődtek az ízek.
- Közben kész lett a tészta is, lereszeltem a sajtot és kiraktam a csemege ubit; szóval az egész nem tartott tovább háromnegyed óránál.
Szép nagy adag lett, vagy 7-8 tányér. Mi két napig ettük, de ez valahogy senkinek nem esett nehezére.
Jó étvágyat hozzá nektek is!
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről: