2019. már 26.

Kölestúró-gombóc (gluténmentes)

írta: Kertkonyha
Kölestúró-gombóc (gluténmentes)

Itt a vegán és gluténmentes kölestúró gombóc, ami ugyanolyan finom, mint amilyen szép a képen! :) Egyszerűen rengeteget lehet belőle enni, mert elmondhatatlanul könnyű!  - és hogy ez vajon előnye-e vagy hátránya, azt mindenki döntse el magában. :D
Én imádom a túrógombócot, és az a vicc, hogy anno nem is ettem sokat a tejtermékes változatból. Hát, ebből annál inkább! Szerintem az is a fantasztikus a növényi konyhában, hogy az ízekért (és persze a megnyugtató tápanyagokért) tudunk enni, és nincs mellette a kajakóma, a szerencsétlen vergődő rosszullét, a Bilagit meg az emésztést segítő gyógytea. Hát, nem jó? :D

kolesturo_gomboc.jpg

Hozzávalók 3-4 adaghoz

  • 200 g köles
  • 100 g kukoricadara
  • 50 g nádcukor
  • 3 csipet só
  • 1 vaníliás cukor (vagy fél mk vaníliapor)
  • fél citrom héja és leve
  • 500 ml tej
  • a hempergetéshez: 25 g darált zabpehely és olaj
  1. A kölest a tejben és ugyanannyi vízben kezd el főzni. Szórd bele a kukoricadarát és a sót is. Ízesítsd még cukorral, vaníliával, citromhéjjal. Amikor sűrűsödni kezd, rendszeresen kavargasd, nehogy odaégjen. Kb. 20 percre lesz szükséged. Akkor jó, ha nem roppan a fogad alatt sem a köles, sem a dara.
  2. És most jön az, hogy az állaga ne legyen se túl kemény, se túl puha, de ezt nem egyértelmű beállítani, hiszen hűlés közben jócskán szilárdulni fog. Hogy valami kézzel foghatót is mondjak, elmondom, nekem mi vált be. A kevergető kanaladra a végén teljesen rátapad a köles. Merítsd meg benne még egyszer, és emeld ki. Ha olyan sűrű a keverék, hogy 2-3 mp elteltével pottyan csak vissza az edénybe, akkor minden rendben. :) Zárd el, és hagyd hűlni. Csak langyosan keverd bele a citromlevet.
  3. Közben készítsd el a bundáját. A zabpelyhet daráld össze késes aprítóban, majd kis olajon egyszerűen pirítsd meg.
  4. Amikor a masszához már kézzel hozzá tudsz érni, formálj belőle gombócokat, és hempergesd meg a pirított zabpehelyben. Növényi tejföllel vagy joghurttal és nádporcukorral tálald.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: kb. 30 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

Szólj hozzá

édesség főétel gluténmentes húsmentes vegetáriánus magyaros vegán köles tojásmentes