2014. jún 30.

Kovászos uborka

írta: Kertkonyha
Kovászos uborka

Itt a nyár, ilyenkor legjobb savanyúság a friss kovászos uborka, pláne, ha az ember magának készíti. Nagyon egyszerű, csak le kell rakni az alapanyagokat egy üvegbe, a többit elvégzi a nap és a meleg.

20140630_kovaszos-uborka_500x340.jpg

Hozzávalók egy 1,6 literes befőttes üveghez:

  • 1 kg fürtös uborka
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál kapor
  • fél liter víz
  • 3 kávéskanál só
  • 1 szelet kenyér

  1. Az üveg aljára teszünk két szál kaprot.
  2. Az uborkákat megmossuk, majd hosszában bevágjuk úgy, hogy 1-2 cm-es rész maradjon egyben. Ezután hosszában szorosan az üvegbe állítjuk őket.
  3. Közé tesszük a fokhagymát és a maradék kaprot.
  4. Amikor tele van az üveg, akkor meleg sós vízzel öntjük fel a tetejéig.
  5. Egy szelet kenyeret teszünk rá, majd egy üvegtányérral lefedjük.
  6. Két nap elteltével a kenyérszeletet vegyük ki, és tegyük vissza a tányért. Naponta forgassuk az üveget, ezzel kicsit megmozgatva a tartalmát. Melegtől és napsütéstől függően kell neki pár nap, hogy minden uborka megkovászolódjon. Ezután a hűtőben tárolandó.

Jó étvágyat!

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Szólj hozzá

uborka vegetáriánus magyaros laktózmentes savanyúság vegán főzés nélkül