Muskotályos borral sült körtepite
Készült muskotályos borral, körtével, illatos fűszerekkel: álomsütemény ez a javából.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 350 g fehér liszt
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- ½ bögre olívaolaj
- ¼ bögre kókuszolaj
- 1,5 kávéskanál só
- 75 g tejföl (vagy Joya Cremesse)
A töltelékhez:
- 400 g körte (én házi kompótból készítettem)
- 4 dl körtelé (a kompót leve) vagy víz
- 2 dl muskotályos fehérbor
- 60 g zabpehely
- 65 g cukor
- 5 db szegfűszeg, fél kardamom mag
- 20 g étkezési keményítő
1. Először keverjük össze tészta száraz anyagait.
2. Adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, és annyi hideg vizet, hogy formázható labdácskát kapjunk.
3. Pihentessük negyed órát, majd a kétharmadával béleljünk ki egy 25 cm átmérőjű piteformát. Borítsuk le alufóliával, tegyünk rá nehezéket, így süssük nagy lángon 20 percig.
4. Közben a körtéket szeleteljük vékonyra. Ha friss körtéből dolgozunk, akkor hámozzuk és csumázzuk is ki, és enyhén pároljuk meg előtte.
5. A körteléből (vízből), borból, cukorból, szegfűszegből, kardamomból, zabpehelyből főzzünk sűrű masszát, ezt kb. 20 percet vesz igénybe.
6. Egy kis vízben oldjuk fel a keményítőt, majd öntsük a masszához, és takarékon sűrűsítsük be.
7. A tésztáról vegyük le a fóliát, fektessük rá a körteszeleteket. Öntsük rá a masszát, és minden oldalról kicsit nyúljunk be alá, hogy a massza összekeveredjen a körteszeletekkel.
8. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és takarjuk be vele a pitét. A széleit nyomkodjuk össze kicsit, a tetejét pedig szurkáljuk meg.
Süssük közepes sütőben fél órán keresztül.
Jó étvágyat!
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről: