2014. aug 11.

Mángoldos kosárkák

írta: Kertkonyha
Mángoldos kosárkák

Használjunk konyhánkban egészséges nyári friss zöld leveleseket! Ilyen nagylevelű salátaféle például a mángold, spenótra emlékeztető ízzel. Készítsünk belőle finom kis kosárkákat ünnepi uzsonnára, különleges vacsorára.
20140811_mangoldos-kosarkak_500x339.jpg



Hozzávalók négy adaghoz:

A töltelékhez:

  • 1 kg mángold
  • 100 g (növényi) sajt
  • 150 g dió durvára törve
  • 3 evőkanál mazsola
  • 200 ml (növényi) tejszín
  • 12 kávéskanál étkezési keményítő
  • só, bors, szerecsendió

A tésztához:

  • 250 g fehérliszt
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • 125 g kókuszolaj vagy margarin
  • kb. egy dl jeges víz

 

  1. Keverjük el a sót és kétféle lisztet, majd gyorsan gyúrjuk össze a kockára vágott zsiradékkal és annyi jeges vízzel, hogy kemény tésztát kapjunk.
  2. A mángoldot mossuk meg és távolítsuk el a vastag ereket. Csíkokra vágva pároljuk meg, a nedvességet pedig amennyire lehet, igyekezzünk leitatni róla.
  3. Keverjük össze a mángoldot, a tejszínben elkevert keményítőt, a sajtot, a mazsolát és a fűszereket. Vigyázat, a szerecsendió nagyon tömény, elég belőle egy leheletnyi. 
  4. A tészta kétharmadát nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy nagyobb vagy több kis formát attól függően, mekkora kosárkákat szeretnénk. 
  5. A tésztalapra szórjunk kicsit a dióból, majd tegyük bele a tölteléket. 
  6. Nyújtsuk megfelelő formára a maradék tésztát, és fedjük be vele a kosárkákat.
  7. Kis vízzel felhígított tejszínnel kenegessük meg a tetejét, és közepes sütőben süssük, amíg meg nem pirul.

 Jó étvágyat!

Extra tipp: a mángold helyett használhatunk spenótot is, több kis kosár helyett egy nagyobb formát. A fenti mennyiségből én nyolc 10 cm átmérőjű kis cserépedénykét tudtam kibélelni. Természetesen használhatunk egy nagy sütőformát a hagyományos tortaforma eléréséhez.

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

 

Szólj hozzá

spenót laktózmentes mángold töltött tészta