Othello szőlős szelet
Az othello szőlő számomra az egyik legelegánsabb, legmutatósabb, és az egyik legbámulatosabb gyümölcs, ami minden asztal fényét emelni tudja. Belőle készült ez a sütemény: omlós pitetésztára halmoztam habkönnyű, savanykás krémet, aminek színét ez a nemes lilásvörös szőlőlé adja.
Ja, és ezt sem kell sütni. :)
Hozzávalók négy kis szelethez:
- 100 g kesudió
- 60 g zabpehely
- 3 evőkanál nádcukor
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 3 evőkanál olvasztott kókuszolaj
- egy csipet só
Krém:
- 250 othello szőlő leve (1,5 dl)
- 0,7 dl víz
- 100 g kesudió
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál nádcukor
- 1,5 dl olvasztott kókuszolaj
Előkészületek:
- A szőlőnek nyerjük ki a levét, és a díszítéshez tegyük félre a húsát. Használhatunk gyümölcscentrifugát, de egy egyszerű szitát is. Az előbbi azért volt kedvemre, mert a lé és a gyümölcshús magától különvált, a magok pedig mind az adagolóban maradtak, és ezzel nagyban egyszerűsödött a dolgom.
- A szőlőlébe áztassunk be 100 g kesudiót.
- Az alaphoz az olaj kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat. Amikor homogén, öntsük bele az olajat is, és ha kívánja, 1-2 evőkanál vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.
- Egy kb. 10x15 formát béleljünk ki folpackkal, és szorosan nyomkodjuk az aljába a tésztát.
- A krém alapanyagait is turmixoljuk össze, itt is utoljára hagyva az olajat.
- Öntsük a krémet a formába, takarjuk le, és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.
- Vegyük ki a formából, és a szőlő megmaradt húsával díszítsük a süteményt.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Extra tipp: használhatunk dobozos piros szőlőlevet is, ilyenkor ebből vegyünk 2,2 dl-t, és hagyjuk el a vizet.
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:
Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé! |
|
|