Nagyi almás pitéje
Mit tudott a nagyi almás pitéje? Mitől volt olyan felejthetetlenül jó az illat, ami elvarázsolt, amint beléptünk hozzá? Kicsi voltam még, nem emlékszem, hogy csinálta az almás pitét. De ahogy most sült ez a pite, és kezdtek kiszállingózni az illatok, ő jutott eszembe.
Nálunk húsvétkor ez lesz az egyik vendégváró süti. Remélem, ízlik majd a locsolóknak is.:)
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
- 380 g liszt
- 25 g élesztő
- 40 g cukor
- 1 evőkanál lenmagliszt
- 50 g kókuszolaj
- 2,5 dl tej (én szójatejet használtam)
- egy teáskanál só
- 650 g savanykás alma (3 nagy)
- 100 g durvára tört dió
- 80 g nádcukor
- 1 teáskanál fahéj
- tej a megkenéshez
- Az élesztőt futtassuk fel a cukros tejben.
- Közben a lisztben jól keverjük el a lenmaglisztet, a sót és a kókuszolajat, és öntsük hozzá az élesztős tejet is.
- Dagasztógéppel jól dolgozzuk ki a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától. Takarjuk le, és tegyük félre egy órát pihenni.
- Közben készítsük el az almarétegünket. Hámozzuk meg, és magozzuk ki az almát, és gyalun szeleteljük le. A diót is törjük meg.
- Amikor szépen megdagadt a tészta, válasszuk ketté. Egyik felét nyújtsuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Terítsük be a tésztát dióval, ezen a rétegen oszlassuk el az almát (előtte nyomkodjuk ki kicsit), ezután szórjuk meg cukorral és fahéjjal.
- Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és ezzel takarjuk be a süteményt. Nyomkodjuk össze széleket, kenjük meg tejjel, és 180 fokon, nagyon lassan süssük, amíg a teteje szép barna nem lesz.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés, + sütés
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:
Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé! Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet |