"Koca köri"
A blogon jellemzően hazai és európai ízek szerepelnek, de ez most azon kevés alkalmak egyike, amikor kivételt teszek. A malacot pedig máshol keressék, hús nem kell ide, az már biztos! :)
Készítettem hát, egy kis indiai curry-t, de kimaradt belőle a kókusztej, alóla pedig a rizs. Jöjjön egy kis koca indiai főzés (itt a malac!), kifejezetten a konyhámra szabva, de az a finom illat azért benne van, ami a kedvenc indiaim előtt szokta megcsapni az orromat.
De mi is az a curry? Korábban bajban voltam ezzel. Most az egy fűszer? Akkor miért szerepel az étlapon? Mire rájöttem, hogy olyan, mint a paprikás, vagyis egy bizonyos fűszerrel készült és bizonyos fajta étel...
Szóval, a curry a vele készült ragut jelzi, amiben nem is egy, de rögtön ötféle alapfűszer is van, sőt, ezeket további 13-féle fűszerrel gazdagítanak a felhasználás céljától függően. Tudniillik a curry egy fűszerkeverék.
Az meg egy másik történet, hogy a curry-t Indiában nem is nagyon használják, mert az első curryport valójában az angoloknak keverték ki szárított fűszerekből, hogy hazatérve is élvezni tudják azokat az ízeket, amiket a gyarmaton frissen zúznak, kevernek, és adnak az ételhez.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 300 g csicseriborsó (konzerv vagy előre megfőzött)
- 200 g spenót
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml tejszín (én zabtejszínt használtam)
- 1 teáskanál currypor
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- só, bors
- Kevés olajon pároljuk üvegesre a felaprított hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd az apróra vágott spenótot is. Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk a tűzön, amíg a spenót össze nem esik.
- Ekkor adjuk hozzá a csicseriborsót, a többi fűszert, és öntsük fel a tejszínnel, és 1 dl vízzel.
- Hagyjuk pár percig együtt rotyogni, mielőtt tálaljuk.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő:25 perc
Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket! |
![]() |
Tetszett ez a recept? |
A recepthez az ötletet ez a bejegyzés adta.