Rakott brokkoli karfiolos csőben
Pár napja egy tápanyagtáblázatot nézegettem, amikor megakadt a tekintetem a kalciumos oszlopon. Érdekes dolgot vettem észre: a brokkoliban szinte annyi a kalcium, mint a tejfölben. Sőt, a karfiolban meg ugyanannyi, mint a húsokban.
Ki gondolná, hogy egy karfiolos rakott brokkoli ugyanannyi kalciumot biztosít, mint egy tejfölös húsos rakott? Indultam is a piacra bevásárolni. Éljenek az erős csontok! :)
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
- 600 g karfiol
- 600 g krumpli
- 450 g brokkoli
- 2 bögre (növényi) tej
- 50 g margarin
- 100 g tofu
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 kávéskanál mustár
- 3-3 csipet kurkuma, kakukkfű és őrölt szerecsendió
- 8 púpozott evőkanál élesztőpehely (vagy illatos sajt)
- fél citrom leve
- só
- Szedjük rózsáira a karfiolt és a brokkolit, a krumplit pedig szeleteljük vékonyra egy uborkagyalun.
- Külön-külön pároljuk a zöldségeket 10 percen át.
- Készítsük el a szószt: turmixoljuk össze, és dolgozzuk simára a karfiolt a tofuval, a tejjel, a margarinnal, az élesztőpehellyel és az ízesítőkkel.
- Egy tepsiben rétegezzük le a krumplit és a brokkolit, majd öntsük le a karfiolos szósszal. Nyúljunk alá kicsit, hogy mindenhova kerüljön szósz.
- A prézlit keverjük el a maradék élesztőpehellyel, ezzel hintsük meg a rakottat.
- Előmelegített sütőben süssük 20 percet közepes lángon.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc + sütés
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről: