2014. sze 18.

Rakott brokkoli karfiolos csőben

írta: Kertkonyha
Rakott brokkoli karfiolos csőben

Pár napja egy tápanyagtáblázatot nézegettem, amikor megakadt a tekintetem a kalciumos oszlopon. Érdekes dolgot vettem észre: a brokkoliban szinte annyi a kalcium, mint a tejfölben. Sőt, a karfiolban meg ugyanannyi, mint a húsokban.
Ki gondolná, hogy egy karfiolos rakott brokkoli ugyanannyi kalciumot biztosít, mint egy tejfölös húsos rakott? Indultam is a piacra bevásárolni. Éljenek az erős csontok! :)

20140918_rakott_karfiol_500x375.jpg

Hozzávalók 4-5 adaghoz:

  • 600 g karfiol
  • 600 g krumpli
  • 450 g brokkoli
  • 2 bögre (növényi) tej
  • 50 g margarin
  • 100 g tofu
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kávéskanál mustár
  • 3-3 csipet kurkuma, kakukkfű és őrölt szerecsendió
  • 8 púpozott evőkanál élesztőpehely (vagy illatos sajt)
  • fél citrom leve
  1. Szedjük rózsáira a karfiolt és a brokkolit, a krumplit pedig szeleteljük vékonyra egy uborkagyalun.
  2. Külön-külön pároljuk a zöldségeket 10 percen át.
  3. Készítsük el a szószt: turmixoljuk össze, és dolgozzuk simára a karfiolt a tofuval, a tejjel, a margarinnal, az élesztőpehellyel és az ízesítőkkel.
  4. Egy tepsiben rétegezzük le a krumplit és a brokkolit, majd öntsük le a karfiolos szósszal. Nyúljunk alá kicsit, hogy mindenhova kerüljön szósz.
  5. A prézlit keverjük el a maradék élesztőpehellyel, ezzel hintsük meg a rakottat.
  6. Előmelegített sütőben süssük 20 percet közepes lángon.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc + sütés

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

 

 

Szólj hozzá

krumpli főétel karfiol gluténmentes húsmentes vegetáriánus brokkoli laktózmentes vegán