2014. nov 12.

Zöldségpástétom

írta: Kertkonyha
Zöldségpástétom

Ez a történet úgy kezdődik, hogy anyósomtól kaptam egy majdnem másfél kilós karalábét. Nagyobb volt, mint a lányom feje! :) Egyik feléből meggrillezve kitűnő ebéd lett, a másik feléből pedig sütőtökkel párosítva a hidegtálak királynője: zöldségpástétom. 

20141112_zoldsegpastetom_500x376.jpg
Hozzávalók egy másfél literes formához:

  • 1 kg nyers sütőtök
  • 1/2 kg karalábé
  • 200 ml tejszín
  • 2 csipet fokhagymagranulátum
  • 1 teáskanál fekete köménymag (lehet sima is)
  • 75 g étkezési keményítő
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 csipet erős paprika
  • só, bors

 

  1. A karalábét és a sütőtököt vágjuk kockára, és külön-külön főzzük meg sima vízben.
  2. Amikor megpuhult, külön-külön pépesítsük botmixerrel, és keverjük hozzá az ízesítőket. A sütőtökhöz: só, bors, 1 mk szerecsendió, 1 mk őrölt fahéj, 1 csipet őrölt erős paprika. A karalábéhoz: 2 csipet fokhagyma granulátum, 1 tk fekete kömény.
  3. A tejszín egyik felében oldjuk fel a keményítőt, ezt öntsük a sütőtökhöz.
  4. A maradék tejszínt pedig öntsük a karalábéhoz, és szórjunk rá búzadarát.
  5. Jól keverjük el a krémeket.
  6. A formát béleljük ki alufóliával, és rétegezzük le benne a krémeket. Először a sütőtököt 2-3 cm vastagon, majd következzen az összes karalábé, és legvégül a maradék sütőtök.
  7. Állítsuk egy tepsibe, töltsük meg vízzel, és pároljuk 40 percet.

 

Elkészítési idő: 70 perc
Jó étvágyat!

 

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé!

könyvek (150x90)_1.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

sütőtök vegetáriánus szendvics karalábé laktózmentes vegán tojásmentes kenyérre kenjük