Zöldségpástétom
Ez a történet úgy kezdődik, hogy anyósomtól kaptam egy majdnem másfél kilós karalábét. Nagyobb volt, mint a lányom feje! :) Egyik feléből meggrillezve kitűnő ebéd lett, a másik feléből pedig sütőtökkel párosítva a hidegtálak királynője: zöldségpástétom.
Hozzávalók egy másfél literes formához:
- 1 kg nyers sütőtök
- 1/2 kg karalábé
- 200 ml tejszín
- 2 csipet fokhagymagranulátum
- 1 teáskanál fekete köménymag (lehet sima is)
- 75 g étkezési keményítő
- 4 evőkanál búzadara
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 csipet erős paprika
- só, bors
- A karalábét és a sütőtököt vágjuk kockára, és külön-külön főzzük meg sima vízben.
- Amikor megpuhult, külön-külön pépesítsük botmixerrel, és keverjük hozzá az ízesítőket. A sütőtökhöz: só, bors, 1 mk szerecsendió, 1 mk őrölt fahéj, 1 csipet őrölt erős paprika. A karalábéhoz: 2 csipet fokhagyma granulátum, 1 tk fekete kömény.
- A tejszín egyik felében oldjuk fel a keményítőt, ezt öntsük a sütőtökhöz.
- A maradék tejszínt pedig öntsük a karalábéhoz, és szórjunk rá búzadarát.
- Jól keverjük el a krémeket.
- A formát béleljük ki alufóliával, és rétegezzük le benne a krémeket. Először a sütőtököt 2-3 cm vastagon, majd következzen az összes karalábé, és legvégül a maradék sütőtök.
- Állítsuk egy tepsibe, töltsük meg vízzel, és pároljuk 40 percet.
Elkészítési idő: 70 perc
Jó étvágyat!
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:
Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé! |