Örvénytorta
Pont egy éve, hogy egy barátom kb. kihívásként megosztotta ezt a videót a facebookos falamon. Nem mondom, hogy azóta folyamatosan próbálkoztam volna a megvalósítással, de azért NA! ez mégsem volt olyan egyszerű dolog, kellett neki az idő. :) Persze a recept maga teljesen egyszerű, és még gyors is, de van olyan étel, amit az ember már a tervezés fázisában ízlelgetni szeret.
Ez a rakott torta lesz az a fogás, amin az asztalnál először meglepődnek, aztán kíváncsiak lesznek, majd elhangzik a "de csak egy kicsit" meg a "nahát, ebben mi van?", aztán meg a "kérek még egyet". :)
Egyétek magában, rengeteg, akár többféle savanyúval és salátával.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához
- 270 g leveles tészta (az előre csomagolt tökéletes)
- 175 g padlizsán
- 175 g cukkini
- 200 g sárgarépa
- 250 g Joya joghurt
- 250 g Joya Cremesse (növényi tejföl)
- 75 g reszelt sajt (én növényi sajtot használtam)
- 40 g csicseriborsóliszt
- 150 g édesítetlen tej (én mandulatejet használtam)
- só, bors
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- A padlizsánt vágjuk félcentis szeletekre, a cukkinit és sárgarépát is hasonlóra gyaluljuk le.
- Egy kiolajozott sütőformába fektessük le a tésztát. Kívülről befelé haladva rakjuk le benne a zöldségeket úgy, hogy élére állítjuk a szeleteket, és rakjuk őket olyan szorosan, hogy megtartsák egymást. Így tudunk szépen fokozatosan kívülről befelé haladni, és megtölteni a formát.
- Amikor készen van az "örvény", készítsük el a szószt. Keverjük bele a joghurtba a tejfölt, a sajtot, a csicseriborsólisztet és a tejet. Ízesítsük aprított fokhagymával és a fűszerekkel. Ezzel a szósszal öntsük le a tortát.
- 200 fokon süssük 30 percet. Szeletelés előtt mindenképp hagyjuk hűlni.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 50 perc
Ez egy vegán recept volt. :)
Ha tetszett, hasonlókat ITT találsz.
Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.
Ezek pedig a legújabb főzőtanfolyamok:
Kezdő Vegán Főzőtanfolyam
Növényi Tejek és Tejtermékek Főzőtanfolyam
Görög Vegán Főzőtanfolyam
Szendvicskrémes Főzőtanfolyam