2017. feb 27.

Öt kontinens levese

írta: Kertkonyha
Öt kontinens levese

Világkörüli brokkolikrémleves

Az úgy kezdődött, hogy a múlt hétvégén a februári Vegan Sunday Marketen workshopot tartottam. (és ezt a csokikrémet kóstoltattam a résztvevőkkel!).

A workshop előtt nem sok időm volt körbenézni, na, de utána! Lenyűgözött a fantasztikus felhozatal, a MY GARDEN mesés zöldségpultja előtt szabályosan gyökeret vert a lábam.

Ismered azt az érzést, amikor egy ennivaló olyan gyönyörű és gusztusos, hogy összemosódnak az érzékeid? Amikor elég ránézni egy almára, és érzed a szádban az édes-savanykás levét? Vagy amikor a vöröshagyma selymes tapintásától eszedbe jut a hang, ahogy olívaolajon serceg apró darabjaira vágva?

Na, így gyönyörködtem én ennél az asztalnál, amikor átható, édes illat csapott meg, mint később kiderült, a jákafa termésé. Hívják még Jackfruitnak is, de bevallom, megkönnyebbültem, amikor megtudtam, hogy van magyar neve is. Nem, mintha bármi gondom lenne a Jackfruittal, de egy magyar szövegben mégis jobban mutat a jáka. És elég, ha a grepp, grép, gréjp zavarja szegény honfitársaink nyelvi harmónia érzékét, na!

Csiklandozni kezdett a jáka, majd rám mosolygott egy fej zsenge BIO brokkoli, olyan zöld színekben pompázva, ahogy csak egy brokkoli tud.
Azt mondták: készíts levest belőlünk! :)

Hát, jó..
Így született meg ez a különleges leves, amihez az alapanyagokat a föld öt kontinenséről válogattam. Rendhagyó még abból a szempontból is, hogy a kukoricának köszönhetően édes-tejes ízű, és ez sem a megszokott brokkolis párosítás. Nem is értem miért, olyan jók együtt, hogy tényleg. 

brokkolikremleves_500x341.jpg

Hozzávalók 2-3 adaghoz (kontinensek szerint!)

EURÓPA

  • 200 g brokkoli
  • 3 ek görög olívaolaj

AMERIKA

  • 50 g csemegekukorica (konzerves vagy mélyhűtött tökéletes)

É-AFRIKA

  • 10 g fehérrépa

AUSZTRÁLIA

  • 75 g makadámia dió

ÁZSIA

  • 25 g jáka
  • só, őrölt fahéj

 

  1. A makadámiát forrázuk le, és hagyjuk ázni fél órát. Ezután öblítsük le, és 2 dl friss vízzel turmixoljuk össze. Tejes állagot kapunk, de az sem baj, ha maradnak benne darabok. Ez lesz a levesünk egyik sűrítője.
  2. Kezdjünk neki a zöldségek pucolásának. A brokkolit szedjük minél kisebb rózsákra, ettől gyorsabban és egyenletesebben fő majd át.
  3. A brokkolit, a kukoricát és a felaprított fehérrépát 5 dl hideg vízben tegyük fel főni. Öntsük hozzá a makadámia pépet.
  4. Sózzuk, borsozzuk, és ízesítsük egy késhegynyi őrölt fahéjjal.
  5. Amikor megfőtt a brokkoli, aprítsuk bele a jákát, rottyantsuk össze, és kész is. Turmixoljuk le a levest, és tálalhatjuk.

 

Extra tipp: tegyünk a vízbe egy csipet szódabikarbónát. Szép élénk marad tőle a brokkoli színe. 

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Ha tetszett, hasonlókat ITT találsz.

Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Növényi Tejek és Tejtermékek
Görög Vegán

 

 

Szólj hozzá

leves húsmentes vegetáriánus brokkoli kukorica laktózmentes vegán