Kelbimbós sült puliszka
A polenta? Igen, mostanában elég divatos étel. De mi is az pontosan, van neki magyar neve? De még mennyire! Úgy hívják, puliszka.
Amikor én ezt először meghallottam, nagyon meglepődtem. A puliszkáról nem sokat tudtam addig, csak annyit, hogy nekünk bizony nagyon jó, mert nem kell olyat ennünk, hiszen a puliszka nagyon rossz, a szegények eledele, akik viszont azt esznek minden nap. Drága jó édesapám gyerekkorában valószínűleg többet kapott belőle, mint ő azt szerette volna.
Ehhez képest a puliszka szerintem nagyon finom, kitűnő egytálétel, extra különleges köret, gyorsan megvan, és roppant egyszerű elkészíteni. És emellett még olcsó is.
Az ember azt ad hozzá, amit szeret, és én most a méltán szuperélelmiszerként számon tartott kelbimbót szemeltem ki erre a célra.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 350 g kelbimbó
- 150 g kukoricadara
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 1 l víz + 1 evőkanál vegamix (szárított zöldségek)
- só, 1 teáskanál currypor
- olaj
- 2 teáskanál édes miso paszta (helyettesíthető szójaszósszal vagy Worchester szósszal is)
- Olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és ezen az ágyon pároljuk meg a félbevágott kelbimbókat is. Fűszerezzük köménymaggal.
- Közben egy liter vizet forraljunk fel, adjunk hozzá vegamixet, sót, curry port és miso pasztát.
- Állandó kevergetés közben lazán szórjuk bele a kukoricadarát, és lassú tűzön kevergessük 10-15 percet. Ezalatt besűrűsödik, szinte megáll benne a fakanál. Sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá két evőkanál olajat.
- Vegyünk egy 26 cm átmérőjű csatos tortaformát, olajozzuk ki, és egy cm vastagon terítsünk egy réteg puliszkát az aljára, oldalára.
- Rakjuk ki rajta a kelbimbót, majd öntsük rá a maradék puliszkát is. Igazgassuk el, hogy ne maradjanak légbuborékok.
- Forró sütőben süssük 20 percet, míg a teteje meg nem pirul.
Extra tipp: Ha valakinek kicsit több türelme is van, és megvárja, míg lehűl, akkor szépen szeletelhető a tortánk, nem úgy, mint nekem sikerült ezen a képen. :)
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 30 perc + sütés
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:
Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé! |
![]() |