2016. dec 02.

Az Édenkert Ígérete

írta: Kertkonyha
Az Édenkert Ígérete

A vörös a karácsony legfontosabb színe. Amellett, hogy melegséget áraszt, és a sötét napokon feltölt minket energiával, különleges jelentést is hordoz ezekben a hetekben.

pb187262-2.jpg

Történeti kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg, miután Ádám és Éva ősbűnét írta Jézus felül. A karácsonyfán lévő vörös gömbök pedig az Édenkert almáit hivatottak jelképezni, és azt üzenik, hogy az emberiség számára lehetséges még a visszatérés a Paradicsomba. 

Ezek után nem is volt kétséges számomra, hogy ezt a gyönyörű, élénk színt szeretném viszontlátni az én adventi sütimben is. A hogyanra válasz pedig természetesen a fantasztikus cékla, ami szükségtelenné teszi fagyasztott gyümölcsök vagy akár ételfesték használatát.

Félni nem kell tőle, dehogy lesz ebből cékla süti! A cékla színe jóval megelőzi az ízét.

Ez a receptem megjelent a 108 Magazin Karácsonyi Különszámában is.

 

A "tészta"
  • 100 g aszalt szilva
  • 50-50 g dió és mandula
  • 40 g zabpehely
  • 15 g cukor
  • 60 ml tej
  • 1 csipet só

 

A "java"
  • 350 nyers sütőtök
  • 75 g nyers cékla
  • 80 g cukor
  • 40 ml tej
  • 1/2 narancs héja
  • 1 púpozott mokkáskanál fahéj
  • 5 csipet őrölt szegfűszeg
  • 30 g étkezési keményítő

 

  1. A sütőtököt és a céklát hámozzuk meg, és vágjuk kockára. Külön-külön tegyük fel őket főni annyi vízben, ami ellepi. A sütőtök 10 perc alatt megpuhul, a céklának kellhet 20-30 perc is. Ezalatt készítsük el a tésztát.
  2. A tészta hozzávalóit tegyük késes aprítóba, és addig pörgessük, amíg labdává össze nem áll. Ehhez párszor le kell kapargatni a darabokat a kehely oldaláról, de ne csüggedjünk, hamarabb eljön a végeredmény, mint várnánk.
  3. Egy kb. 15-20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, és nyomkodjuk le bele a sütemény alapját.
  4. A puhára főtt céklát és sütőtököt szűrjük le. A keményítőt oldjuk fel a tejben, öntsük hozzá, majd adjuk hozzá a krém többi anyagát is. Pépesítsük egy botmixer segítségével.
  5. A krémet tegyük vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett rotyogtassuk pár percet. Akkor jó, amikor hirtelen besűrűsödik. Ekkor öntsük az alapra, és simítsuk el a tetejét.
  6. Tegyük hideg helyre pár órára, hogy megdermedhessen. Díszítsük narancshéjjal, kókuszreszelékkel.

 

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 30 perc

 

Tetszett ez a recept?
Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le az ajándékot ITT

Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet:

 

553abcbb93346.png 553abd12c58f6.png

Szólj hozzá