Tárkonyos borsóleves a megmaradt húsvéti sonkából (vega!)
Mit készítsünk a maradék sonkából? Amikor ugyanaz már mindenkinek a fülén jön ki, és már torma látványától is könnybe lábad a szeme? :)
Egész más lesz viszont a dolog, ha egy ilyen tartalmas levest készítünk belőle, ami húsvét után nagyon, de nagyon jól jön: könnyen emészthető és a kalóriatartalma is eléggé visszafogott ahhoz képest, hogy beillik akár főételnek is.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
- a maradék sonka (én vegetáriánus sonkát használtam, kb. 50 g-ot, de a leves elbírt volna többet is)
- 200 g zöldborsó
- 1 nagy sárgarépa
- 2 kisebb krumpli
- fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 karika zöldpaprika
- 200 ml tej (én szójatejet használtam)
- 10 g étkezési keményítő
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál Vegamix (bio ételízesítő)
- 1 púpozott teáskanál tárkony
- 1 evőkanál ecet
- só, bors
- A hagymákat aprítsuk fel, a répát karikázzuk, a krumplit és a paprikát pedig kockázzuk fel.
- A sárgarépát, a krumplit, a hagymákat és a paprikát tegyük a fűszerekkel egy fazékba, és másfél liter vízben, fedő alatt főzzük össze.
- 15 perc elteltével sózzuk meg, adjuk hozzá a borsót és a csíkokra vágott sonkát.
- Ezután alaposan keverjük el a tejben a keményítőt, öntsük a leveshez, és az egészet forraljuk fel. Tej és keményítő helyett megteszi ugyanennyi tejszín is, de abban természetesen több lesz a kalória.
- Ha fagyasztott borsóból készítjük, akkor itt meg is állhatunk, elkészült a levesünk. Ha az év más időszakában készítenénk, és friss borsóhoz jutunk, akkor a tej hozzáadása előtt hagyjuk azt pár percig puhulni.
Tálalás előtt ízesítsük ecettel.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 25 perc
Tetszett ennek a levesnek a receptje? Iratkozz fel a Hírlevélre, hogy értesülj a megjelenésről, és mellé töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket! |
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről: